FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort

brigitta mathilde

Jun06

Ramt af skriveblokering?

Skrevet af: Brigitta Mathilde Andersen Kategorier // Blogging, Arkiv 2014

Sådan skriver du dig ud af den

Alle kan lære at dele

Bloggede dagligt i en længere periode (på bloggen instaThilde) savnede at kunne brede mig over flere emner – startede denne blog – havde 4000 idéer til gode tips jeg kunne dele med dig… havde sat det hele op i system (kalender) Skulle faktisk bare sætte mig ned og få alle ordene fra hovedet – ned på papir.

Men der skete bare ingenting….

skriveblokering

Når man gerne vil – men ikke kan

Jeg har altid en notesbog med i tasken. De små glimt af gode idéer, kommer ofte når jeg ikke har tiden til at følge op på dem. Så jeg skriver dem ned. Små stikord, sætninger og links til spændende emner jeg senere vil læse mere om. Om aftenen, når mindste junior er lagt til ro, sætter jeg mig foran skærmen og skriver. Eller… sådan plejer det at være. Men i en længere periode har det set ganske anderledes ud. Jeg sætter mig godt til rette, med the på den ene side, notesbogen på den anden og den bærbare i midten, Kigger på skærmen, så på tastaturet – så på skærmen igen. Jeg er blank. Min notesbog er ellers fyldt med emner.

Brigitta Mathilde Maja med skriveblokering

Skriveblokering?

Du har sikkert hørt udtrykket før? Læst de skrækindjagende beretninger, om mennesker der rammes af det frygtelige syndrom – total blokering. Svedeture og anfald af kvalme og svimmelhed – så snart de ser en blyant? (Så slemt har jeg det dog ikke – jeg er bare… blank) Er det mon det der er i vejen, siden der ikke kommer bogstaver frem på arket? Jeg føler mig fuldstændig fastlåst. Jeg må vide mere om denne såkaldte ”blokering”. Måske svaret – løsningen kan findes på nettet?

Dette skriver Den store danske ordbog:

Skriveblokering: tilstand hvor en person er eller føler sig ude af stand til at formulere sig på skrift, især i forbindelse med udarbejdelsen af en større skriftlig opgave, fx en artikel eller et speciale. (Fortæl mig noget jeg ikke ved…)

Læs hele forklaringen her

Efter gennemgang af utallige søgeresultater på Google, finder jeg denne interessante definition:

”Får man ingenting lavet har man en skriveblokering. Det lyder bedre end at indrømme, at man faktisk ikke rigtig får taget sig sammen til at lave noget.”

Læs resten af artiklen af John Henriksen her

Brigitta Mathilde Maja ramt af skriveblokering

Er betegnelsen ”Skriveblokering” bare en undskyldning?

Måske. Men bag denne undskyldning ligger en årsag. Løsningen må være, at afsætte tid til at finde ud af, hvad der baggrunden er, for denne udfordring.

Jeg må spøge mig selv:
Hvorfor kan du ikke skrive? Præstationsangst? Manglende viden? Perfektionisme? Er du bange for at tage ansvar for de skrevne ord? Bange for feedback? Dårlig omtale? Træt. Stresset. Ikke motiveret – ingen målsætning…Intet formål.

Du kan læse til øjnene bliver trætte – og føre samtaler med dig selv, til du bliver ør i hovedet. Men af og til er det bedre at tage kontakt til personer i dit netværk, der kender både dig, din situation og din udfordring. (Netværk er uvurderligt)

Sådan skriver du dig ud af en Skriveblokering

Jeg skrev til en god ven der også blogger (Lotte Andreasen – Altan-Inspiration.dk) Hun blogger meget – hele tiden – holder aldrig pause… eller sådan kan det i alle tilfælde opfattes, når man selv sidder og stirrer på et tomt ark papir uden stikord – eller en hvid Word side.

Jeg forklarede min udfordring til hende……

Jeg er vist ramt af skriveblokering ... Har 4000 gode idéer (indsat i kalender, struktureret og lige til at tage fat i) Tidligere kunne jeg slet ikke stoppe når jeg kom i gang - nu kæmper jeg med ordene. Gode tips modtages med kyshånd!

Hun svarede: Den er nem….

1) Du tager et æggeur og sætter dig et sted, hvor der ikke er forstyrrende elementer: børn, dyr, radio, sociale medier eller andet. Så åbner du Word og sætter din alarm på telefonen på 5 min. Og så går du i gang med at tømme hovedet for tanker om emnet. Hvis du ikke kan komme i gang så skriv 'jeg ved ikke hvad jeg skal skrive om mine personer, men jeg tænker at Bent måske har et problem med at forstå hashtags #hvaderdetfornoget

Skriv NOGET i 5 minutter. Bare noget.

2) Derefter holder du 5 minutters pause. Henter en kop kaffe og lidt vand. Nu skal du skrive 1. kladde

3) Sæt telefonen på 45 minutter. Luk sociale medier, notifikationer mv. og smid børn og dyr ud af huset. Skriv uafbrudt i 45 minutter. Gerne i kladdeform, men prøv at holde strukturen med indledning - indhold - afslutning. Du har nu en kladde på 400 - 500 ord, som du kan omskrive til et ordentligt blogindlæg

Det er en klassisk måde at omgå skriveblokade

Det virker måske som det nemmeste at sætte sig ned og skrive 'et blogindlæg' - men så får man præstationsangst og lukker ned. Hold øje med, hvornår på døgnet, at du har lettest ved at skrive.
Jeg skriver absolut lettest sidst på eftermiddagen og først på aftenen. På den her tid af dagen har jeg tankemylder, så der sælger jeg og laver brainstorm-agtige ting.

God fornøjelse
Lotte

Lotte Andreasen

Lotte Andreasen startede Altan-Inspiration.dk i 2010.
Hun deler tips om indretning, etablering og vedligeholdelse af altaner.
På hendes side kan du også finde vejledning til valg af planter og interiør.

Er du ramt af skriveblokering?

Skriv dig ud af den. Tag dit skrivearbejde seriøst. Afsæt tid til det… prioritér det. Vid at det tager tid at skrive. Jeg vil de kommende uger teste Lottes løsningsforslag.

Vil du teste med?

Du må meget gerne dele dine udfordringer og de løsninger der virker for dig. Sammen kan vi måske fylde ord på ”den tomme skærm”?

Del med en ven

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Rådgivning - Sociale Medier - Relationer
Branding - Online Synlighed - Networking

Nyheder fra Brigitta Mathilde


Forfatter / skribent

Brigitta Mathilde Andersen

Skal vi mødes?

FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort