FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort

brigitta mathilde

Sep21

Nej tak til Klamme ludere og bøsserøve!

Skrevet af: Brigitta Mathilde Andersen Kategorier // Sociale Medier, Arkiv 2015

Er der ingen regler på de sociale medier?

Online overskud

Grænsen fra urmenneske til civiliseret er hårdfin online. Det er alt for let at bruge ubehagelige vendinger i kommentar feltet. Der skrives ord vi næppe ville gøre brug af, hvis vi stod ansigt til ansigt med modtageren. Vi tænker dem måske. Men når du står der i køen i Bilka og irriteres over den langsomme kassedame, eller den ældre herre foran der fumler med en stor bunke småpenge, tænker du sikkert: ”For helvede hvor er det irriterende, jeg har ikke tid til dette, så få dog fingeren ud….” Men siger du det højt?

Skal det være en menneskeret at kunne opføre sig som en huleboer på de sociale medier?

Du siger sikkert intet i køen. Du tænker det bare. Senere, på vej ud af butikken, kan det sagtens være at du mumler et par hårde ord. Og endnu senere – når du møder en bekendt, eller kommer hjem til familien… SÅ kommer utilfredsheden ud. Men ikke i køen. Man skal jo opføre sig pænt! Og det ville da også være en smule pinligt, hvis damen bag dig i køen konfronterer dig med din dårlige etikette. For inderst inde ved du jo godt, at din vrede bunder i at du kom en smule for sent ud af døren og derfor ikke har tid til at se den ældre herre sortere sine 2-kroner. Og faktisk er det slet ikke kassedamens skyld at stregkoden manglede på varen.

Bør ytringsfrihed på de sociale medier give fribillet til at tale ned til andre?

Den skrevne kommentar, eller det delte indlæg kan let slettes igen. Men det sagte ord er sværere at tage tilbage. ”Hold kæft hvor er du dum” skriver den ældre herre som kommentar til den unge piges indlæg. Hun undres over at hun ikke kan modtage SU i ferien imellem to forskellige uddannelser. Mon den ældre herre havde brugt selvsamme vending, hvis det var hans egen datter han stod og talte med? Sikkert ikke. Men det er let at være vred og føle sig forulempet og forurettet, når følelsen kan komme ud på få sekunder via tastaturet.

Debatten bliver ofte primitiv

Er der ingen regler? Skriver vi før vi tænker? Er de sociale medier blevet et ”følelses-land” hvor fornuft og god tone drukner i stemmerne af de der kan skrive højest? Er vi blevet fanget af den hurtige støj? Debatten bliver ofte primitiv og langt bagud i forhold til vores menneskelige udvikling.

Hvad kan du gøre for at ændre denne tendens?

Syntes du er ok at svine fremmede til online? Bliver du glad når du læser historier på de sociale medier, om mennesker der har gjort noget godt for andre? Eller hinanden? Vil du være en del af de, der skriver grimt om andre – hele tiden – eller vil du hjælpe andre og dig selv, med at huske, at vi også skal nævne de smukke ting? Dengang, hvor du gik smilende fra butikken. Den ekstra søde ….., den særlig opmærksomme…

Fucking Flink

Hvis du vil være en del af de der forsøger at komme denne tendens til livs, kan du med fordel følge gruppen FFlink på Facebook (Fucking Flink). De gør en ære ud af at dele de gode historier og herigennem forsøge at ændre brugeres værdigrundlag online. Deres mål er at gøre verdens lykkeligste folk (os danskere) til verdens flinkeste. https://www.facebook.com/FFflink

Har du oplevet at vildt fremmede skriver sure kommentarer til dig på de sociale medier? Hvordan reagerede du?

Del med en ven

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Rådgivning - Sociale Medier - Relationer
Branding - Online Synlighed - Networking

Nyheder fra Brigitta Mathilde

 

 

Forfatter / skribent

Brigitta Mathilde Andersen

Skal vi mødes?

FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort