FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort

brigitta mathilde

Okt21

Iværksætter - og fyldt med dårlige undskyldninger!

Skrevet af: Brigitta Mathilde Andersen Kategorier // Brigitta Mathilde, Arkiv 2014

iværksætter med daarlige undskyldninger

”Det her er lidt at krybe til korset” som Carsten og Helge AKA Søs Egelin og Kirsten Lehfeldt ville sige, lige inden der kommer en indrømmelse frem for dagens lys. Som slutteligt viser sig at være: en dårlig undskyldning. Du kan rådgive andre mennesker til at gøre det rigtige. Men hvis du ikke følger dine egne råd og afsætter tid til selverkendelse af manglende kompetencer, prioriteringer eller korrekte valg, mister du troværdighed – også over for dig selv. Er du – ligesom jeg – fyldt med dårlige undskyldninger?

Her følger mine 3 bedste undskyldninger – kan du genkende dem?

Inden vi går videre til de 3 undskyldninger, vil jeg lige understrege følgende

Jeg har indtil for nyligt slet ikke syntes at jeg undskyldte for noget som helst. Jeg forklarede da bare hvorfor jeg ikke lige var i stand til at imødekomme mine egne deadlines. Men pludselig slog det mig: mit fokus ligger det helt forkerte sted! Og det starter alt sammen med dårlig samvittighed.

Smøg ærmerne op og følg med, hvis du vil høre mere om mine fejl. Måske kan du lære lidt af dem?

de bedste undskyldninger

Top 3: Mine ”bedste” undskyldninger – med løsningsforslag

1)    Manglende tid

”Jeg har simpelthen ikke haft tid til at skrive det der blogindlæg, som jeg lovede mig selv at have færdig inden onsdag. Men skidt pyt – det er jo ikke fordi jeg svigter mine læsere. De ved jo ikke at jeg har noget i ærmet – som jeg havde planlagt at dele med dem på onsdag….”
Udfordring:
Jeg burde bruge mere tid på de ting der er vigtige for at jeg kan komme videre med min virksomhed, men der var så mange andre ting jeg burde tage mig af! Vasketøjet ordner jo ikke sig selv vel?

Løsningsforslag:

Det er fandme vigtigt at man som iværksætter besidder selvrespekt og drive! Hvis du vil nå i mål med den målsætning du har sat dig, må du fortælle dig selv, at de prioriteringer du tidligere har gjort dig er vigtige. Din planlægning bør have så høj prioritet, at du ikke har noget problem med at kræve ro når du skriver et blogindlæg eller laver materiale til et foredrag. Sammenlign opgaven med et kundebesøg, hvor du heller ikke besværer dig med et længerevarende opkald om Tante Toves ligtorne. Du må enten lukke helt ned for de sociale medier, mail, telefonopkald og andre forstyrrelser – eller i alle fald gøre det så kort så muligt, når du modtager henvendelser. Det er ikke forkert at sige at man sidder midt i noget – og vender tilbage senere. Du skal være så fokuseret på den gulerod du har hængt op foran din næsetip, at du kan overbevise dine omgivelser, så de følger med.

daarlig samvittighed

2)    Negative udbrud baseret på dårlig samvittighed

Når du beslutter dig for aktivt at være ude og netværke, skabe eller hente viden, så skal du vælge at gøre det på dage hvor du har pondus og overskud. Drop de dårlige undskyldninger, når andre spørger dig: ”Hvordan går det med din virksomhed?”. Jeg deltog i sidste uge på et spændende event og fik netop dette spørgsmål, fra en netværkskontakt jeg ikke har holdt opdateret omkring de nye tiltag jeg er i fulde sving med at implementere. I stedet for at dele mine nye idéer, gribes jeg af dårlig samvittighed.

Udfordring:

Mit svar lød noget i retningen af: ”Det kunne gå bedre, men jeg har ikke lige haft tid til at komme videre med de ting jeg havde planlagt. Først blev børnene syge og så var der også lige den der fede koncert jeg fik fribilletter til….som tog alt min tid – så jeg nåede slet ikke det jeg havde planlagt…”


Hvad jeg burde have svaret (og først kom i tanke om på vejen hjem fra eventet) ”Ved du hvad? Jeg er faktisk blevet kontaktet af nogle flinke mennesker, der gerne vil have at jeg holder et oplæg for deres netværksgruppe. Jeg har slet ikke forberedt mig ENDNU – men jeg ved det bliver pisse fedt!”

Løsningsforslag:

Husk at alle andre i din situation sikkert også føler at de er kørt ned, at de er bagefter og at de slet ikke kan overskue noget som helst – og prøv så at undgå at få ondt af dig selv (det kan være svært) – for så virker du nemt negativ og så får omverdenen meget nemt ved at se dig som en ”taber” – og det sælger ikke nogen stedet. Så bid tænderne sammen og bliv ved med at tro at du har styr på det. Prioritér din tid, så du har overskud på det tidspunkter hvor der er stor sandsynlighed for at nogen udspørger dig. Hvordan går det med….??

Og husk at det er meget vigtigt at firmaets væsentligste aktiv (og det er jo dig) passes ordentlig. Så: god mad, masser af søvn, socialt samvær med venner, kom ud i den friske luft. Med andre ord: fyld dig op med ting der gør dig glad. Så har du større mentalt overskud til det arbejde du skal gå i dybden med og til at skyde det fede svar – lige fra hoften.

kunden kommer forst

3)    Den betalende kunde kommer altid først

En mulig kunde tager kontakt og beder om et møde. Det er der sådan set ikke noget i vejen med. Men: kunden starter ud med at spørge om jeg er ledig onsdag fra 9-10. Der står allerede noget i min kalender. Men…

Udfordring:

”Øh.. onsdag formiddag. Selvfølgelig. Det kan vi da sagtens finde ud af….”…
(I min Filofax står der: onsdag 8-10: blogindlæg om ”dårlige undskyldninger”)

Løsningforslag:

Gør dig selv den tjeneste: prioritér dine aftaler med dig selv! Enten skal du skrive dit indlæg på et andet tidspunkt – eller også skal du foreslå kunden at mødes senere. Nye iværksættere glemmer ofte, at man skal så løbende – hvis man vil høste løbende. De har tendensen til at smide alt hvad de har i hænderne, hvis en kunde tager kontakt. Måske skulle du i stedet svare, at du desværre allerede har booket tidspunktet til anden side? (Medmindre du kan rykke skriveriet frem til et tidligere tidspunkt – i stedet for at flytte det til et senere)

iværksætter livet

Opsummering:

Det er vigtigt med opbakning fra familie og netværk.
Du skal få andre til at forstå, at når du har planlagt at:

skrive et blogindlæg
promovere din virksomhed
deltage ved et event

Er det fordi at det kan give dig nogle muligheder senere? (Også selvom det måske ikke umiddelbart giver mening for dine nærmeste.) Forsøg at få dem til at bakke dig op. Hjælpe med madlavning eller andre praktiske gøremål – så du kan afsætte tid til det der er vigtigt for at du kan komme til det næste trin mod dit mål.

Prioritér dine opgaver. Undlad at udskyde planlagte tiltag, for derefter at lave dårlige undskyldninger. Det fører bare til dårlig samvittighed over at alt hober sig op. Du risikerer at stå i en situation der gør at du aldrig nogensinde kan gribe de muligheder – der oftest kommer, når det ikke passer ind i dit program.
Og så går du glip af noget.

Tager du dine aftaler med dig selv seriøst?

Eller rykker du dine egne aftaler frem og tilbage – alt efter hvad der er vigtig for andre? Hvis ja – hvad går du glip af? Hvis nej – hvordan prioriterer du?

Del med en ven

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Rådgivning - Sociale Medier - Relationer
Branding - Online Synlighed - Networking

Nyheder fra Brigitta Mathilde

 

Forfatter / skribent

Brigitta Mathilde Andersen

Skal vi mødes?

FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort