FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort

brigitta mathilde

Apr29

Blogging med Maja - trin 1

Skrevet af: Brigitta Mathilde Andersen Kategorier // Blogging, Arkiv 2014

Hvor blogger man? Valg af platform

brigittamathilde maja blogging

Maja er ikke i tvivl. Hun vil anmelde bøger. Men hvor skal hun dele sit indhold? Der er flere platforme hvor man kan opsætte en blog. Men hvad er mon fordelene og ulemperne ved de forskellige muligheder?

Hvad er en blog?

Blog: en forkortelse for weblog. En speciel side med indlæg der typisk er datomarkerede og sorteret så det nyeste står øverst. I modsætning til regulære artikler på hjemmesider, er det på bloggen ofte muligt at kommentere indholdet. Bloggen kan have et specifikt emne (hækling, windsurfing, skak etc.) eller omhandle personen / virksomheden bag siden. På bloggen følger du enten personen / virksomheden bag bloggen, eller emnet der skrives om (ofte begge dele). En blog kan have én eller flere skribenter tilknyttet.

Brug bloggen til at tiltrække og fastholde læsere

Brug bloggen til at opbygge en personlig og tæt relation til dine læsere. På bloggen må man gerne skrive i hverdagssprog – fra hjertet. Har du først fanget din læsers interesse, kommer de gerne igen. Det er vigtigt at holde bloggen i live, så der er noget at vende tilbage efter. Sker det ofte at læseren kigger ind – og ikke finder noget nyt, er der store chancer for at de går til andre sider for at finde inspiration.

Hvor ofte bør man poste?

Nogle blogger 2-3 gange pr. måned – andre dagligt. Ved at opdatere bloggen hyppigt, kan du fastholde interessen og tiltrække nye læsere. Overvej hvor ofte du har tid og lyst til at skrive og hold dig til det. Væn ikke dine læsere til 5-6 indlæg om ugen, for sidenhen at nedskære antallet til 1-2 om måneden. Dine besøgende bliver skuffede, hvis de kigger forbi uden at finde ændringer / opdateringer på dage hvor du plejer at dele noget.

Hold dig til emnet

Hvis du vælger at dele viden om et specifikt emne, skal du holde dig til det. Skiftende indhold forvirrer dine læsere. De mister fornemmelsen for hvad de kan forvente af indholdet på siden. Konsekvensen kan være at de springer fra (enkelte sidespring er tilladt – og kan sågar skabe lidt spænding) Fanger du derimod læserens interesse, har du muligheden for at opbygge et meget tæt forhold til dine besøgende.

Valg af platform

Der er flere mulige platforme at vælge i mellem, hvis du vil blogge. Der er fordele og ulemper ved hver eneste. Dit valg afhænger alene af hvad du ønsker at opnå med siden. Vil du dele strikkeopskrifter på hobbyplan eller promovere dig selv, dine produkter eller din virksomhed?

Blogspot, Wordpress eller noget helt andet?

Der er flere gratis platforme at vælge imellem. Du kan også vælge at bygge din helt egen side, på et udvalgt webhotel. Der er både fordele og ulemper ved begge muligheder.
Populære gratis platforme

Wordpress
Wordpress er et hjemmesidesystem du frit kan hente og opsætte på dit domæne. Men derudover giver wordpress mulighed for at oprette en gratis profil, låne en plads på nettet og komme hurtigt i gang. Du kan vælge mellem flere forskellige designs og får adgang til en oversigt med dine besøgstal.
Besøg Wordpress

Blogger / Blogspot
Ejes af Google. Her er det også gratis at komme i gang. Blogger viser dig ligeledes antallet af besøgende og gør det let at indsætte annoncer fra deres brugere.
Se nærmere på Blogger (login med din google konto)

Derudover findes der Urbanblog.dk, 123hjemmeside.dk, Smartlog.dk og mange, mange flere.

Eget site – på eget domæne

Her vælger du selv det system der passer bedst til dig og du har fuld frihed i opsætning af design. Men det er ikke gratis. Det koster tid / penge at opsætte og du selv betale for hosting (webhotel, hvor din side opbevares). Til gengæld ejer du alt indholdet på siden.

Fordele og ulemper

Fordele - gratis platform:
Du er hurtigt i gang uden omkostninger. Din side kan indgå i blogger communities med andre brugere af samme system. Det kan være lettere at tilføje annoncører fra Google på siden. Vælger du en gratis løsning hos Google, læses dine indlæg oftere (i starten) og du vises derfor hurtigt i søgeresultaterne. Du kan købe dit eget domænenavn. (eksempel.dk i stedet for blogger.com/eksempel)

Ulemper – gratis platform
Selvom der er masser af design at vælge imellem, er de alle fastlåste. Ofte kan du rette lidt i højde og bredde, ændre farverne etc. Men det er sjældent muligt at lave radikale omstruktureringer. Du risikerer derfor at din side blegner i mængden af tilsvarende designs, fra andre brugere af samme platform. En gratis platform er den hurtigste måde at få gang i tasterne på – men straks du begynder at dele indhold, er det ikke længere dit. Udbydere af gratis blogs og hjemmesider har ofte copyright på alt indhold. Også dit. Du har ingen indflydelse på den tekniske del af platformen, hvor du skriver dine indlæg ind. Når platformen opdateres, kan du risikere at det bliver sværere for dig at finde rundt i programmet. Går siden ned? Er der tekniske udfordringer så siden ikke vises? Eller lukker selskabet bag platformen? Tja, så går dine læsere forgæves og dit indhold er tabt.

Fordele – eget site
Du vælger frit hvilket system du bedst kan lide at arbejde i. (wordpress, joomla etc.) Også får du et unikt domænenavn. Der er utallige designs til rådighed – uanset hvilket system du vælger. Og de kan alle rettes til så de passer til din stil og dine behov. Du vælger selv hvor siden skal opbevares og kan tage daglige backups af dit indhold. Opstår der tekniske problemer, kan du kontakte dit webhotel og få hjælp.

Ulemper – eget site
Det tager tid at sætte sin egen blog op. Tiden afhænger af hvilket webhotel du vælger, hvilket system du ønsker at gøre brug af og hvor kompleks din side skal være. Du skal selv betale for hosting. Prisen afhænger af hvor meget din side fylder og hvor mange besøgende webhotellet skal kunne rumme af gangen.

Når du endelig er på plads

Så skal der skrives, fortælles, vises billeder og…. deles! Her kan du med fordel gøre brug af de sociale medier. Det er en helt anden historie, som jeg vil komme meget mere ind på senere.

Blogger du allerede?

Hvilken platform har du valgt? Og hvor ligger den?Hos en gratis udbyder, eller på dit eget domæne?

Skrevet af: Brigitta Mathilde

Del med en ven

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Rådgivning - Sociale Medier - Relationer
Branding - Online Synlighed - Networking

Nyheder fra Brigitta Mathilde

Forfatter / skribent

Brigitta Mathilde Andersen

Skal vi mødes?

FB sortig sortin sorttw sortmail sortgplus sortpin sort